Archiwum 05 października 2016


paź 05 2016 Co to jest celiakia? Jakie badania wykonać?...
Komentarze: 0

Na całe szczęście coraz więcej Polaków zaczyna dbać o zdrowie. Niestety, często diagnozuje się przy pomocy doktora Google. A to czasem kończy się tragicznie.

Podważamy zdanie lekarzy ekspertów, bo czujemy się przez nich bagatelizowani. Nic dziwnego, kiedy lekarz przeznacza na wizytę tylko kilkanaście minut z czego przez kilka minut wypełnia kartotekę w komputerze albo ręcznie. Coraz więcej z nas dotyka problem nietolerancji pokarmowych.

Coraz częściej cierpimy na chorobę taką jak celiakia, badania w kierunku zdiagnozowania tej choroby są dość trudne i drogie, jednak warto je zrobić. Jeśli mamy podejrzenia, że także my mogliśmy paść ofiarą tego schorzenia, naprawdę nie ma na co czekać. Możemy oczywiście profilaktycznie wykluczyć z diety gluten, ale tego rozwiązania lekarze specjaliści nie polecają. Najlepiej taką decyzję poprzedzić dokładnymi badaniami.

Bardzo modnym schorzeniem jest też ostatnio candida. W sieci znajdziemy wiele fanów książki: nie daj się zjeść grzybom candida. W ogóle zagrzybienie organizmu to ostatnimi czasy bardzo modny temat. Wszyscy chcemy oczyszczać się z bakterii, pasożytów i grzybów, pytanie tylko czy na pewno powinniśmy robić to na własną rękę. Może najpierw należałoby dowiedzieć się co to w ogóle jest candida, test to pierwsza rzecz, jaką powinniśmy zrobić, jeżeli w ogóle myślimy o usuwaniu grzybów candida z naszego wnętrza.

Więcej na temat: celiakia badania na stronie Euroimmundna.pl - firma pomogła przy realizacji wpisu.

paź 05 2016 Kiełbasa z mięsa wieprzowego - sposób...
Komentarze: 0

W czasach, kiedy mamy coraz to mniej zaufania do wytwórców wędlin ze względu na używanie przez nich licznych konserwantów, robienie własnej kiełbasy staje się coraz bardziej modne. Kiełbasa, a szczególnie kiełbasa z mięsa wieprzowego, jest uniwersalną potrawą. Można ją jeść na śniadanie, na obiad na gorąco, na kolację, nadaje się też do grillowania. Do wyrobu domowej kiełbasy potrzebujemy następujących składników:
- mięsa wieprzowego bez kości - najlepiej w równych proporcjach -karkówka, biodrówka, łopatka, szynka,
- słoniny,
- niedużej ilości saletry przydatnej dla zachowania koloru mięsa,
- kilku ząbków czosnku do smaku,
- przypraw: pieprz, sól, ziele angielskie,
- chudych jelit wieprzowych.

Metoda przyrządzenia:
Mięso porcjujemy na 3 równe części. Jedną mielimy na maszynce, a dwie pozostałe i słoninę kroimy w drobną kostkę. Mięsa mieszamy ze sobą, dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, sól i saletrę i odstawiamy w zimne miejsce. Następnego dnia ucieramy z solą ząbki czosnku i dołączamy je do masy mięsnej. Mięso całkowicie wyrabiamy. Po wyrobieniu farsz napychamy do jelit przez maszynkę do mięsa z założoną specjalną nakładką, starając się, aby w jelicie nie powstawały puste miejsca z powietrzem tzw. pęcherze. Końce kiełbasy związujemy sznurkiem i wieszamy w wędzarni celem obsuszenia. Następnego dnia można przystąpić do wędzenia.

Przygotowanie kiełbasy w domu daje wiele satysfakcji. Jest świeża, dobra, smaczna i co najważniejsze wiemy, co do niej dodajemy.