Kiełbasa z mięsa wieprzowego - sposób...
Komentarze: 0
W czasach, kiedy mamy coraz to mniej zaufania do wytwórców wędlin ze względu na używanie przez nich licznych konserwantów, robienie własnej kiełbasy staje się coraz bardziej modne. Kiełbasa, a szczególnie kiełbasa z mięsa wieprzowego, jest uniwersalną potrawą. Można ją jeść na śniadanie, na obiad na gorąco, na kolację, nadaje się też do grillowania. Do wyrobu domowej kiełbasy potrzebujemy następujących składników:
- mięsa wieprzowego bez kości - najlepiej w równych proporcjach -karkówka, biodrówka, łopatka, szynka,
- słoniny,
- niedużej ilości saletry przydatnej dla zachowania koloru mięsa,
- kilku ząbków czosnku do smaku,
- przypraw: pieprz, sól, ziele angielskie,
- chudych jelit wieprzowych.
Metoda przyrządzenia:
Mięso porcjujemy na 3 równe części. Jedną mielimy na maszynce, a dwie pozostałe i słoninę kroimy w drobną kostkę. Mięsa mieszamy ze sobą, dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, sól i saletrę i odstawiamy w zimne miejsce. Następnego dnia ucieramy z solą ząbki czosnku i dołączamy je do masy mięsnej. Mięso całkowicie wyrabiamy. Po wyrobieniu farsz napychamy do jelit przez maszynkę do mięsa z założoną specjalną nakładką, starając się, aby w jelicie nie powstawały puste miejsca z powietrzem tzw. pęcherze. Końce kiełbasy związujemy sznurkiem i wieszamy w wędzarni celem obsuszenia. Następnego dnia można przystąpić do wędzenia.
Przygotowanie kiełbasy w domu daje wiele satysfakcji. Jest świeża, dobra, smaczna i co najważniejsze wiemy, co do niej dodajemy.
Dodaj komentarz